Vés al contingut

Cartografia d'hàbitats

El projecte “Cartografia d‟hàbitats terrestres: millora de la informació territorial a escala nacional” té com a objectiu generar una cartografia d‟hàbitats estatal amb doble llegenda: Hàbitats d‟Interès Comunitari (HIC) i la Llista Patró Espanyola d‟Hàbitats (LPEH).

Els HIC són els hàbitats de l'Annex I de la Directiva Hàbitats (Directiva 92/43/CEE). Al mateix annex ja s'indica que són hàbitats per a la conservació dels quals cal designar Zones Especials de Conservació; és a dir, és un llistat d'hàbitats amb finalitats conservacionistes, però no recullen tota la variabilitat d'hàbitats del territori.

Per poder cartografiar tota la variabilitat territorial es fa servir la llegenda LPEH, que és extensiva i exhaustiva per a tot el territori. Actualment hi ha una LPEH publicada pel MITECO, però es basa en l'antiga versió d'EUNIS (classificació d'hàbitats que utilitza l'Agència Europea de Medi Ambient). Davant les noves actualitzacions d'EUNIS, en aquest projecte està en marxa una tasca d'actualització de la LPEH per poder ser utilitzada com a llegenda.

El projecte utilitza una Cartografia Base de Partida (CBP) basada en els productes a escala 1:25.000 del Mapa Forestal d'Espanya. Metodològicament s'està treballant en paral·lel per grups d'hàbitats de manera que els continguts de boscos, garrigues, pastures, artificial i cultius s'assignen directament als polígons de la CBP mentre que per a certs hàbitats azonals (costers, torberes, lenítics i boscos i garrigues) de ribera) hi ha llibertat de digitalització.


Per a l'assignació de continguts (i quan escaigui, per a la digitalització) s'estan usant diverses fonts d'informació europees, estatals i autonòmiques, posant especial èmfasi en aquestes últimes, usant les cartografies d'hàbitats autonòmiques en aquelles comunitats que en tinguin.

La informació generada es posa a disposició de les comunitats autonòmes a través d'un VISOR d'accés restringit per revisar-lo i consultar-lo. Actualment, el projecte està posant a punt les metodologies de treball de cada grup d'hàbitats i comença a assignar continguts en alguns.