Vés al contingut

Zones humides

imagen de Garceta común

Els aiguamolls són un conjunt molt heterogeni, divers i singular d'ecosistemes (llacs, torberes, llacunes, planes d'inundació, maresmes, deltes, estuaris, manglars, etc.) enormement productius. Tot i que els aiguamolls ocupen amb prou feines entre el 3% i el 5% de la superfície del planeta, s'estima que proporcionen fins al 40% dels serveis ecosistèmics. Tot i això, també són dels ecosistemes més amenaçats a nivell mundial.

Espanya destaca per la importància dels seus aiguamolls per a la biodiversitat (aixopluguen fins al 40 % de les aus aquàtiques que hivernen a la Mediterrània occidental) i per la gran varietat de tipus d'aiguamolls que alberga, molts d'Importància Internacional (en el moment actual hi ha 75 aiguamolls espanyols inclosos a la Llista Ramsar).

Atesa la importància d'aquests ecosistemes, d'acord amb l'art. 9.3 de la Llei 42/2007 del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, el 12 de març de 2004 va ser aprovat el Reial Decret 435/2004, de 12 de març, “pel qual es regula l' Inventari Espanyol de Zones Humides ” (BOE núm. 73 de 25 de març de 2004). L'Inventari Espanyol de Zones Humides (IEZH) forma part de l'Inventari Espanyol del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, i es configura com un instrument al servei de la conservació de les zones humides. Recull informació sobre el nombre, l'extensió i l'estat de conservació d'aquelles zones humides que estan situades al territori nacional amb la informació subministrada per les CCAA.

Per saber-ne més ...