Vés al contingut

Sòls i desertificació

El sòl acull una quarta part de la biodiversitat terrestre del planeta. És el component més divers dels ecosistemes terrestres i inclou representants de tots els dominis biològics. En la seva immensa majoria es tracta d'organismes microscòpics (bacteris, arqueus, fongs, algues, protozous), amb una enorme representació de micro-, meso- i macrofauna (nematodes, tardígrads, artròpodes, mol·luscs i anèl·lids, entre d'altres).

La diversitat edàfica és extremadament variable entre ecosistemes, ja que està lligada a les condicions climàtiques, a les propietats físiques i químiques del sòl, i al seu maneig. Així mateix, la biodiversitat del sòl determina serveis essencials dels ecosistemes, com la capacitat per segrestar carboni, la provisió de nutrients per a la vegetació, la transformació de substàncies contaminants i el control de les emissions a l'atmosfera de gasos d'efecte hivernacle. Per això, la pèrdua de diversitat edàfica és una de les amenaces que afecta la multifuncionalitat del sòl, així com una de les llacunes d'informació a nivell europeu tal com recull l'informe SOER 2020 de l'Agència Europea de Medi Ambient.

Per això, la pèrdua de diversitat edàfica és una de les amenaces que afecta la multifuncionalitat del sòl, així com una de les llacunes d'informació a nivell europeu tal com recull l'informe SOER 2020 de l'Agència Europea de Medi Ambient.

marca de gota  Enlaces de interés